Toamna este cu siguranta sezonul in care suntem predispusi la multe alergii datorita asa ziselor “dezordini atmosferice”. Astmul, alergiile sau iritatiile pielii sunt numai cateva dintre afectiunile care ii pot afecta pe cei mai sensibili dintre noi.  Prevenirea lor urmarind o dieta de purificare a organismului este cea mai buna solutie!
Organele care pot fi afectate cel mai usor de aceste afectiuni sunt plamanii si intestinul gros. Nasul este deschiderea catre plamani si deci riscul unei raceli sau alergii este sporit!
Constipatia este una din celelalte afectiuni care se manifesta frecvent toamna, si poate crea probleme somnului in momentul schimbarii de la zi la noapte.
Plamanii si intestinul gros sunt organele  asociate Toamnei fiind considerate organele cele mai importante pentru a realiza o buna detoxifiere si purificare a organismului in acest sezon.
Uscaciunea pielii este deasemenea o afectiune vizibila care trebuie tratata cu multa atentie, si care se manifesta prin mai multe simptome: senzatia de gat uscat, senzatia de permanenta de sete, lipsa transpiratiei. Majoritatea dintre noi nu consuma lichide in mod regulat, facand acest lucru in mod abuziv toamna, cand toate aceste senzatii apar.
O atentie deosebita trebuie acordata si alimentelor pe care le consumam in acest sezon! Mancarea picanta trebuie evitata, pentru ca poate provoca arsuri stomacale si uscaciune excesiva!

Alimente recomandate pentru acest sezon!

-incearca sa iti creezi o imagine clara asupra alimentelor pe care trebuie sa le consumi si sa nu uiti niciodata proverbul: “Esti ceea ce mananci”!
-alimentele organice, crude, netratate, fara conservanti si cat mai putin prelucrate termic, trebuie sa fie situate in varful piramidei alimentare.
-ofera o atentie importanta felului in care iti gatesti: daca ar fi sa clasificam metodele de preparare cea mai buna este mancarea cruda, fiarta e binisor, gratar sau abur este urmatoarea alegere buna, in timp ce prajitul este interzis.
-trebuie sa ajuti functionarea organismului imbunatatind functiile hepatice prin consumul de suplimente de vitamine si minerale.

Cure pentru detoxifiere!
Alimentele bogate in fibre, crude si necuratate de coaja, fructele uscate si cerealele sunt un real furnizor de energie pentru organism.

Toamna se pot efectua urmatoarele cure:
1.Cura cu prune:
Prunele se pot consuma inainte cu 30 de minute inainte de masa, sau se pot stoarce si consumate ca  si suc. Pute-ti opta pentru un consum regulat de prune dimineata (intre 8-10 prune) inainte de micul dejun , sau consuma decoctul de prune uscate, aproximativ 2 cani pe zi.
2. Cura cu struguri: este o alta sursa de energie si antioxidanti, extrem de benefica organismului. Se recomanda consumul a 1,5-3 kg de struguri pe zi , 1-2 zile pe saptamana, impartita in 3 mese. Primele 3 zile se incepe cu un consum de 0,5 kg de struguri in prima zi, se continua cu 1kg in a doua zi , iar in a treia zi se consuma 1,5 kg de struguri.
3. Consumul regulat de ceaiuri cu efect  detoxifiant:
Ceaiurile sunt recomandate a fi consumate in timpul in  care efectuam o cura . Plantele cu proprietati antioxidante, cum ar fi ceaiul verde din care se pot consuma 2-3 cani pe zi, ceaiuri cu efect diuretic si vitaminizant cum ar fi ceaiurile de patrunjel si urzica, pe cand socul si musetelul au efect detoxifiant si ajuta la scaderea in greutate.

Emanuela Negura