circulatia sangvina

circulatia sangvina

Pentru ca in zilele noastre societatea este in cautare de relaxare, cautand spa-uri si centre wellness de ultima generatie, sedintele de masaj sunt printre primele cerinte ale doritorilor de terapii si reflexoterapie!

Ce trebuie stiut in primul rand este ca masajul este o tehnica prin care muschii precum si alte tesuturi sunt manevrate, eficient pentru tratarea unor afectiuni multiple, precum spasme, dureri musculare, dureri provocate de rani sau migrene.  Masajul ajuta foarte mult la atenuarea durerii, prin diverse motive: prima ar fi metoda clasica de relaxare a muschilor, prin cresterea circulatiei limfatice si prin reducerea inflamatiilor, inmuierea tesuturilor cicatriciale si a celor aderente, prin cresterea circulatiei sangvine in muschi si prin drenarea fluidului in sinusuri.

Foarte important de stiut este faptul ca masajul nu este benefic pentru oricine! Persoanelor care au suferit de flebita, hipertensiune, sau alte boli vasculare nu le este recomandat nici un fel de masaj care presupune presarea muschilor, avand nevoie in acest caz de sfatul medicului. Deasemenea nici persoanele care sufera de boli maligne sau infectioase nu trebuie sa se supuna terapiilor de masaj!

Tipuri de masaj:

* Masajul in profunzime: este folosit pentru a atenua durerile cronice musculare; este aplicat pentru presiunea mare a muschilor, concentrandu-se pe o anumita zona cu probleme.

*Masajul Esalen: acest masaj este folosit pentru a aduce o stare de bine organsimului. Acest tip de masaj se adreseaza miscarilor lente fiind o metoda hipnotica pentru a impune o stare generala de relaxare.

masaj mana

masaj mana

*Masajul Feldenkrais: centrul acestei metode este ideea “imaginii de sine”. Prin atingere si exercitiu, terapeutul ajuta la eliminarea structurilor negative din muschi si a senzatiilor sau gandurilor asociate cu ele. Acest tip de masaj foloseste 2 cai: constientizarea prin miscare si integrare functionala. Constientizarea prin miscare implica un grup de subiecti in care participantii sunt axati pe miscari lente concepute pentru a le inlocui vechile miscari. Integrarea functionala este o abordare individualizata in care se foloseste atingerea mainilor si miscare. Acest tip de masaj nu incearca sa modifice structura corpului, terapeutul incercand sa transmita o imagine de sine si un bun simt al miscarii.

*Masajul neuromuscular: Dupa cum spune si denumirea, acest tip de masaj se axeaza pe anumiti muschi. Prin folosirea presiunii degetelor se imbunatateste fluxul sangvin si sunt relaxate declansatoarele senzatiilor.

*Reflexoterapia: a aparut in China, in urma cu mii de ani. Reflexoterapeutii folosesc presiunea pe anumite zone ale piciorului, mainilor si urechilor, astfel se deschid canale de energie care actineaza asupra oragnismului. Reflexoterapeutul trebuie sa va informeze despre partea corpului corespunzatoare punctului dureros, astfel incat pe viitor sa va puteti realiza singur masajul acasa!

*Reiki: sau “raza cheie” inseamna “energie universala a vietii”. Practica reiki presupune insanatosirea prin deplinatate. Tratamentul se efectueaza prin asezarea palmelor pe corpul relaxat. Tehnica reiki este folosita pentru a elimina stresul, in scopul de a creste forta si de a depasi obstacolele in vindecarea bolilor.

*Shiatsu: in traducere, acest cuvant japonez inseamna “presiune degetelor”, fiind o tehnica de masaj orientala ce tinteste punctele de acupresura in mentinerea si promovarea sanatatii. Se efectueaza prin presiune ritmica si ferma pe anumite zone timp de 10 minute, terapeutul deblocand energia care curge prin meridianele de acupunctura.

*Masajul sportiv: reprezinta o combinatie de miscari cum ar fi- framantare, intindere pasiva, mobilizare a tesutului in profunzime. Acest tip de masaj tinteste detensionarea musculaturii si crearea flexibilitatii.

masaj

masaj

*Masajul suedez: Peter Hendricks Ling a dezvoltat aceasta tehnica la inceputul anilor 1800. Tehnica lui Hendricks presupune framantarea, mangaierea si apasarea care produc relaxarea organismului. Acest tip de masaj poate atenua umflaturile, ajutand extrem de mult la refacerea zonelor afectate dupa o serie de accidente.

Metodele si tipurile de masaj sunt extrem de numeroase, iar pentru a face cea mai buna alegere este imperativ consultul unui medic specialist! El va poate sfatui care sunt tehnicile de masaj cele mai potrivite nevoilor dumneavoastra.

Emanuela Negura!