Catina este denumita si “planta sezonului rece” pentru ca este una din plantele medicinale care se culeg si iarna, pana in decembrie. Este recunoscuta ca medicament complet si ca fortifiant al sistemului imunitar.

Ce folosim de la catina? Absolut tot! Se fac infuzii si decocturi din fructe, din muguri, din coaja arbustului si din frunze. Se fac siropuri si uleiuri. Se extrag uleirile volatile. De altfel uleiul este cel mai important si eficace produs de catina. Fructele de catina contin de doua ori mai multa vitamina C decat citricele.

Catina are in compozitie serotonina, care este un bun neurotransmitator, care combate stresul. Asadar aceasta planta minune este extrem de benefica pentru sistemul imunitar, impotriva depresiei ai a anxietatii, excelenta pentru boli de piele, precum psoriazisul, dar si un efecient cicatrizant, catina este de neinlocuit in casa.

Medicina traditionala chinezeasca recomanda catina de mii de ani in tratamentul bolilor digestive. Europenii o folosesc si ei inca de pe vremea lui Discordie si Theophrast, care au scris despre beneficiile micilor boabe rosii-portocalii in nutritia corecta a organismului.

Si pentru ca pietele sunt pline cu aceste fructe minune va recomand si o cura usoara pentru sezonul rece!

Cura cu boabe de catina: Este o cura usoara, constand in mestecarea si inghitirea dimineata pe stomacul gol, a unui numar de boabe care creste progresiv. De la un bob la 30 si apoi doza scade, in acelasi ritm, ajungand din nou la un bob. Important este ca boabele sa fie mestecate foarte bine, inclusiv semintele.

Emanuela Negura