efectele alcoolului

efectele alcoolului

Sanatatea familiei noastre este pusa in pericol de numeroase afectiuni sau vicii. Unul dintre cele mai grave, care in ultima perioada macina tara noastra este alcoolismul! Proasta alimentatie si stresul a facut numeroase victime in ultimul deceniu, inregistrandu-se zeci de mii de cazuri de persoane, care sufera de aceasta boala. Romania face parte din tarile europene unde consumul de alcool este la loc de varf. Totodata cei afectati de acest fenomen sunt barbatii intre 15-59 de ani. Multi dintre ei sunt casatoriti si au copii. Ce se v-a intampla cu cei mici? Vor deveni la randul lor, dependenti de acelasi viciu ca si parintii?

Conform unui studiu american , copiii din familiile de alcoolici prezinta un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenti! Ce ar fi de facut?

SPUNE ADEVARUL! Un fapt stiut este acela ca un alcoolic nu intentioneaza sa minta atunci cand face o promisiune. El crede ceea ce spune, insa nu mai ajunge sa puna si in aplicare: asta ii deruteaza de cele mai multe ori pe copii. Din acest motiv tu nu trebuie sa il acoperi, mintind pentru ca cel mic vede si iti v-a urma exemplul. Adevarul  oricat de dureros ar fi, este singura cale spre recuperare.

Arata dragoste! Niciodata nu le putem oferi copiilor nostri prea multa iubire. Totusi pentru a-i face toate mofturile ca mod de compensare a dificultatilor prin care trece nu inseamna dragoste. In schimb spune copilului ca il iubesti, imbratiseaza-l! Daca faci asta nu inseamna neaparat ca aprobi tot ceea ce face, ci ca este demn de iubire. Aceeiasi abordare o poti avea si fata de cel care are probleme cu alcoolul in familie; mesajul ar trebuie sa fie ca il poti iubi pe alcoolic, chiar daca, in acelasi timp urasti boala lui.

Invata sa asculti! Fa-ti timp sa stai cu copii tai si sa asculti ce au de zis. Arata-le ca esti interesat de ei si ca au parte de toata atentia ta. Poate ca unele lucruri pe care le vei auzi ti se vor parea “exagerate”, dar si tu si avut astfel de ganduri cand erai de varsta lor. A asculta fara sa predici nu inseamna ca esti de acord. Este doar deschiderea unei linii de comunicare cu ei.

Raspunde la intrebarile copiilor! Invata si apoi spune copiilor tai tot ceea ce stii desre boala alcoolismului. Ofera-le brosuri sau carti pe aceasta tema si incearca sa le raspunzi la intrebari. Incurajeaza-i sa participe la intalniri destinate copiilor din familiile cu alcoolici. Astfel vor lua legatura cu alti tineri aflati in aceeiasi situatie, vor intelege ceea ce se intampla mult mai bine, iar sentimentele de vinovatie vor disparea.

Emanuela Negura